Hio suojausstrategia kuntoon ajoissa
Onko mielessäsi kenties uusi keksintö? Aluksi tärkeintä on pitää se salassa ja ottaa yhteyttä patenttiasiamieheen parhaan mahdollisen suojausstrategian selvittämiseksi.
Teollisoikeuksien eli IPR-suojien kuten keksintöjen ja brändin suojaaminen on hakuprosesseineen kaiken kaikkiaan varsin vaativa kokonaisuus, jossa tarvitaan alusta alkaen teknisjuridista erikoisosaamista.
—Keksinnön suojaamisen pitäisi kuitenkin olla keksijälle helppoa, sillä keksijän rooli on tuntea keksintönsä, toteaa patenttiasiamies Ville Pekkanen Patenttikonsultoinnista. Patenttiasiamies ottaa hakuprosessin hoitaakseen ja pitää hakijan koko ajan tietoisena hakemuksen vaiheista.
Teollisoikeudellisen suojaamisen asiantuntija on patenttiasiamies, jonka kanssa IPR-asioiden hoito järjestyy kivuttomasti ja keksijä voi keskittyä oleellisimpaan eli omaan liiketoimintaansa.
Ajoissa patenttiasiamiehen puheille
IPR-suojauksessa pääsee alkuun suhteellisen edullisesti, eikä siinä kannata empiä.
Patenttikonsultointi Kangasmäellä ensimmäinen kartoituspalaveri on maksuton. Suojausmahdollisuuksien kartoituksessa lähdetään liikkeelle kulloinkin parhaiten tarkoitukseen soveltuvan suojaustavan valinnasta, jolloin kyseessä olevan keksinnön luonteesta ja tarpeesta riippuen päädytään joko patentti-, hyödyllisyysmalli-, malli- ja/tai tavaramerkkisuojaukseen.
Patentilla kattavin suoja
Keksinnölle saatava patentti on teknisen innovaation vahvin suojamuoto. Patentin osalta on tärkeää, että se pidetään salassa hakemuksen jättämiseen saakka.
— Patentin tai hyödyllisyysmallin myöntämisen edellytyksenä on absoluuttinen uutuus, kertoo Pekkanen.
Käytännössä se tarkoittaa, että keksintöä ei saa julkaista missään ennen sitä koskevan hakemuksen sisäänjättöä.
Kun halutaan tehokkain ja pitkäaikaisin suojaus, patentti on yleensä paras vaihtoehto. Patentin etuna ovat myös patenttihakemuksen automaattinen salassapito 18 kuukauden ajan ja myönnetyn patentin pitkä voimassaoloaika, jopa 20 vuotta patenttihakemuksen jättämisestä, mikä edellyttää vuosittaista vuosimaksujen suorittamista. Patentti soveltuu erityisesti teollisesti käytettävien ratkaisujen suojaamiseen kuten menetelmät, laitteistot, järjestelmät, sovitelmat, rakenteet tai koostumukset.
Muut suojaustavat
Keksinnön suojaamiseksi on monia tapoja, joista mikään ei kuitenkaan ole aina yksiselitteisesti paras.
— Hyödyllisyysmalli on yleensä edullisin ratkaisu, kun on kyse niin sanotusta kevyemmästä keksinnöstä. Se on kustannuksiltaan patenttia edullisempi ja tulee nopeammin voimaan, haluttaessa muutamassa kuukaudessa. Hyödyllisyysmallin suoja-aika on kymmenen vuotta, mikä edellyttää sen uudistamista kahteen otteeseen neljän vuoden välein, kertoo Pekkanen.
Hyödyllisyysmallia kutsutaan joskus pikkupatentiksi lyhempine salassapito- ja voimassaoloaikoineen. Se on hakuprosessiltaan patenttia yksinkertaisempi.
Mallisuoja soveltuu tuotteen tai sen osan ulkomuodon suojaamiseen. Mallisuoja on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Sillä on erittäin pitkä voimassaoloaika, neljästi uusittuna jopa 25 vuotta.
— Mallisuoja on validi suoja tuotteen designille, joka ei kuitenkaan ota kantaa uuden tuotteen sisäiseen tekniikkaan tai koostumukseen, kommentoi Pekkanen.
Tavaramerkki mahdollistaa yksinoikeuden tuotteen tai palvelun yhteydessä käytettyyn yksilölliseen nimeen, tunnukseen, iskulauseeseen tai tuotepakkauksen ulkonäköön. Tavaramerkin etuna on lisäksi erottuvuus markkinointivälineenä. Se on voimassa 10 vuotta, jonka jälkeen se on uudistettavissa 10 vuoden jaksoissa käytännössä ikuisesti. Se on mahdollista hakea myös yhdellä hakemuksella Euroopan Unionin alueella EU-tavaramerkkinä.
Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy
Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy on vuodesta 1993 lähtien toiminut patenttitoimisto, jonka toimitilat sijaitsevat Tampereen keskustassa hyvien kulkuyhteyksien päässä. Teollisoikeudellisessa suojaamisessa ja IPR- asioiden hoidossa tärkeää on vankka tekniikan tuntemus.
Toimistomme asiamiehet
Patenttiasiamies Ville Pekkanen on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja hänellä on lähes 20 vuoden ammattikokemus teollisuuden ja tutkimuksen T&K-tehtävissä, erityisesti elektroniikan ja fotoniikan aloilta sekä tuotantolaitteiden suunnittelusta.
Reijo Kangasmäellä on pitkä kokemus patenttiasiamiehenä ja monipuolinen ammattikokemus tekniikan eri alueilta. Hänen erityisosaamisalueitaan ovat koneenrakennus ja lämpötekniikka.
Ota yhteyttä patenttiasiamieheen suojataksesi yrityksesi henkinen pääoma!